Galleriat

Makupaloja gallerioista

Jussi TwoSeven pitää toisen näyttelynsä Heinolla, nähtävissä 28.8. saakka. Isot stensiilityöt on maalattu gallerian seinään. Villieläinaiheet on toteutettu huolellisesti, joka tuo käsityömäisen tunnun ja jäljellä on katutaiteen rosoakin. Vuoden apurahan turvin myös julkisia teoksia tehnyt taiteilija on voinut keskittyä nyt ilmaisunsa kehittämiseen. Julkiset työt ovat olleet valtavan suosittuja ja itse pidän näistä kovasti. Kun hän teki karhua esittävää maalausta Espooseen, syntyi myös keskustelua saako karhun hampaat näkyä. Ettei olisi liian pelottavaa lapsille. Väännön jälkeen hampaat saivat jäädä. Lapset ovat silti varmaan turvassa.

Anhavalla päättyy samaan aikaan toisenlaisella tunnelmalla ladattu näyttely. Jani Ruscica pelaa älyllisen oivaltamisen ja elämyksellisyyden rajapinnalla, joka ei ole helppo lähtökohta. Teokset vaativat katsojalta siis vaivannäköä, joka palkitsee.Puupiirokset ovat myös kirjainsymboleja.

AMAssa on Janne Kaitalan näyttely. Hän on Vuoden nuori taiteilija vuodelta 1999. Monissa maalauksissa pohjana on pesäpallon viuhka teemana. Entisenä futarina suren sitä, että urheilevat nuoret houkutellaan moisen lajin pariin… eli kiinnostavampia ovat maalaukset, joiden aiheet ovat löytyneet muualta. Vakavasti puhuen luonnosta ammentavien muotojen ja värien yhdistelmästä syntyy pysähtymistä vaativia töitä.

Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksella on Sakari Kannoston hulvattomia keramiikkateoksia, joissa graffitijälki vie ajatukset katukulttuuriin. Ehkä Banksyn näyttelyiden maalatut eläimet ovat inspiroineet…

Valokuvauksesta on otettava poimintana Laura Nissisen kokeelliset abstraktit valokuvat, jotka on tehty asettamalla filmejä alttiiksi virtsalle. Teos viittaa Warholin Oxidation paintings -teoksiin, joissa kuparilevy reagoi hänen tuttujensa kuseskeluun niiden päälle. Paikka on Huuto Uudenmaankadulla.

Ja lopuksi vielä Forum Boxin Mindset-näyttely, jossa on teoksia Anna Hyrkkäseltä ja Tiina Pyykkiseltä sekä Mediaboxissa Minna Suoniemi. Erilaisilla tunnelmilla pelaavat installaatiot vievät katsojan tilan sisään. Yllä Hyrkkäsen ja alla Pyykkisen teos (vaikea kuvata puhelimella huonetta kokonaan, näkyy siis vain osa). Suoniemen videoteos ei ole aivan parasta, mitä olen häneltä nähnyt mutta vinkeä työ sekin.

Toimintaansa on aloittamassa uusi taiteen verkkokauppa Taiko. Mielenkiinnolla odottelen, mitä sieltä kuuluu. Surukseni kuulin, että Ailan taidegalleria lopetti toimintansa. Ajat ovat kovat, mutta hatunnosto tehdylle työlle ja kiinnostavalle projektille.